Besparen met zonnepanelen

De energierekening is voor de meeste huishoudens een forse kostenpost. Toch zijn er heel veel manieren om je energiekosten te verlagen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan zonnepanelen!

Hoe werken zonnepanelen?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunne film panelen. Monokristallijne zonnepanelen hebben zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken, terwijl de zonnecellen van polykristallijne panelen een blauwige tint hebben en vierkant zijn. Dunne film panelen zijn volledig zwart.

Zonnecellen bestaan uit twee lagen siliciumkristallen. Als er zonlicht op zo’n cel valt, ontstaat er tussen die twee lagen een elektrische stroom. Die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Zonnecellen leveren gelijkstroom op, die vervolgens door een omvormer wordt omgezet in de voor ons bruikbare wisselstroom.

Waarom zonnepanelen?
Zonnepanelen hebben heel veel voordelen.

1. Lagere energierekening
Met zonnepanelen kun je je energierekening fors verlagen, omdat je minder stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier. Daar staat wel tegenover dat je geld moet investeren in de aanschaf van de zonnepanelen. Een gemiddeld zonnestroomsysteem van 10 panelen van 315 Wattpiek kost ongeveer 5.000 euro. Je kan vervolgens de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst, waardoor je zonnestroomsysteem netto ongeveer 4.100 kost. Afhankelijk van je verbruik, regio en ligging van je dak verdien je dit bedrag binnen 6 tot 8 jaar terug. Daarna profiteer je nog zo’n 20 tot 25 jaar van gratis groene stroom.

2. Goed voor het milieu
Zonnepanelen leveren volledig groene stroom. Lekker duurzaam!

3. Hogere woningwaarde
Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wordt je huis meer waard. Het energielabel is beter, en bovendien zijn de lagere maandlasten aantrekkelijk voor nieuwe bewoners. Dit zorgt voor een hogere verkoopprijs en een kortere verkooptijd.

Zonnepanelen te duur? Huur!
Wist je dat je tegenwoordig ook zonnepanelen op je dak kan laten leggen zonder te investeren? Zonnepanelen huren is dé uitkomst voor iedereen die zijn spaargeld liever aan andere zaken besteedt. Doorgaans is de maandelijkse huur voor zonnepanelen lager dan het voorschotbedrag dat je aan je energieleverancier betaalt. Je begint dus meteen met besparen. Na afloop van de huurovereenkomst, die gemiddeld 10 jaar loopt, kun je de panelen voor een klein bedrag overnemen. Daarna profiteer je nog twee decennia van gratis groene elektriciteit. Je besparing kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s!