De goedkoopste energieleverancier

Veel mensen denken dat het overstappen naar een nieuwe energieleverancier veel gedoe is, maar dat valt heel erg mee. Bovendien kan je veel besparen door regelmatig te switchen naar de goedkoopste energieleverancier. Om het overstappen nog makkelijker te maken geven we hier wat tips.

1. Controleer de looptijd van je huidige contract
Wanneer je wilt overstappen van energieleverancier is het goed om eerst de looptijd van je huidige contract te controleren. Het kan namelijk zo zijn dat je contract nog een aantal maanden doorloopt en dat er een opzegvergoeding wordt gerekend wanneer je het eerder opzegt. Dit hoeft geen probleem te zijn, want er zijn energieleveranciers die deze voor je betalen wanneer je naar hun overstapt.


2. Vergelijk energieleveranciers
Bij het maken van de juiste keuze voor de goedkoopste energieleverancier, is het belangrijk om goed te vergelijken. Hierbij is het van belang om je niet alleen te laten verleiden door aantrekkelijke kortingen en mooie welkomstcadeau ’s. Neem in je vergelijking ook de tarieven per kWh stroom en m3 gas mee en let op de kosten voor het vastrecht.

Om eerlijk energieleveranciers met elkaar te vergelijken moet je daarom altijd uitgaan van de gemiddelde maandprijs. Het berekenen van de gemiddelde maandprijs kan veel tijd kosten, maar dit hoef je gelukkig niet zelf te doen. Op goedkoopste energieleverancier wordt het voor je gedaan op basis van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 m3. Eventuele kortingen en acties worden in deze prijs meegenomen, zodat je goed kan vergelijken en gemakkelijk kan bepalen wie de goedkoopste energieleverancier van dit moment is.

3. 14 dagen bedenktijd
Wanneer je hebt aangegeven dat je wilt overstappen van energieleverancier krijg je het nieuwe contract en de aanvullende informatie thuis gestuurd. Je kan dan rustig de tijd nemen om alles goed door te nemen. Je hebt namelijk altijd 14 dagen bedenktijd voordat de overstap naar je nieuwe energieleverancier definitief is. Als je toch van de overstap af wilt zien kan je telefonisch of schriftelijk contact op nemen met de energieleverancier om dit door te geven.


4. Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier
Tot slot moet je alleen nog je oude contract opzeggen en je meterstanden doorgeven. Dit hoef je niet zelf te doen, want bijna alle energieleveranciers bieden een overstapservice aan. Door hier gebruik van te maken wordt het opzeggen van je oude contract voor je geregeld. Je nieuwe energieleverancier zorgt er voor dat je contracten goed op elkaar aansluiten, zodat je niet zonder gas en elektriciteit komt te zitten. Bovendien krijg je de formulieren voor het doorgeven van je meterstanden toegestuurd.

Overstappen van energieleverancier is dus zo geregeld. Door regelmatig te vergelijken op basis van de gemiddelde maandprijs kan je gemakkelijk zien wie de goedkoopste energieleverancier is. De overstap wordt vervolgens gereld door je nieuwe energieleverancier. Zo kan je op een eenvoudige manier profiteren van de laagste tarieven en veel besparen op je energierekening.