Tips voor de badkamer

Van de 121 liter water die we gemiddeld per persoon per dag gebruiken, gebruiken we meer dan de helft van het water in de badkamer. Omdat we niet graag koud douchen, dient het water verwarmd te worden en dit kost energie. Toch zijn er verschillende manieren om energie te besparen in de badkamer. Lees hier onze tips om te besparen in de badkamer.


Het gebruik van warm water is in ons land vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks bij stil staan dat het ook energie kost om het water te verwarmen. Per persoon verbruiken we gemiddeld € 75,- per jaar aan verwarmd water. Naast besparen op warm water, is het ook mogelijk om te besparen op het verwarmen van de badkamer en op elektriciteit. Met een paar simpele tips en kleine uitgaven is het makkelijk besparen op de energiekosten in de badkamer.

Energie bespaartips

De makkelijkste manier om op energie te besparen in de badkamer, is om het warme water zo kort mogelijk te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een douchetimer om kort (maximaal 5 minuten) te douchen. Daarnaast bespaar je met een waterbesparende douchekop ook flink op de energiekosten. Een goede waterbesparende douchekop kan tot 50% water besparen.Laat daarnaast het water tijdens het tandenpoetsen niet stromen.
In een bad gaat gemiddeld 140 liter water. De warmte van het water ontsnapt snel via het bad. Om het water langer warm te houden, is het aan te raden om de badkuip goed te isoleren. Een geïsoleerd bad is te vergelijken met een thermoskan. Dit bespaart ongeveer 33% energie op het warm houden van het bad.

Lucht wordt vies door vocht, iets wat er in de badkamer altijd aanwezig is. Schone lucht verwarmt sneller dan vieze lucht. Daarom is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Hierdoor is de badkamer sneller verwarmd en dit bespaart weer op energie.

Warmte-terugwin-systeem

Een duurdere optie om energie te besparen, één die zich niet makkelijk terugverdiend, is het warmte-terugwin-systeem (WTW). Met dit systeem wordt de warmte uit wegstromend water gebruikt om koud water op te warmen. De minimale kosten voor dit systeem zijn echter al snel € 600,- en het levert een gemiddeld gezin ongeveer € 70,- per jaar op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *